Кораборемонтен завод Одесос АД планира да разпредели на акционерите си най-високия

...
Кораборемонтен завод Одесос АД планира да разпредели на акционерите си най-високия
Коментари Харесай

Завод от НРБ процъфтява във Варна и раздава милиони печалба на хората

Кораборемонтен цех „ Одесос ” АД планира да разпредели на акционерите си най-високия си дял до момента. Това излиза наяве от поканата за привикване на общо заседание, оповестена на уеб страницата x3news.com. Общото заседание ще се организира във Варна на 16 май 2024 година

По време на общото заседание ще бъде гласувано решение от облагата на сдружението за 2023 година да бъде разпределен дял от общо 9 386 272 лева бруто, или по 16 лева бруто на акция, а остатъкът да остане като неразпределена облага. Според неодотирания доклад на дружеството то е генерирало чиста облага за миналата година в размер на 19,4 млн. лева

Дивидентът, който компанията възнамерява да разпредели, е най-високият досега. През май предходната година сдружението КРЗ „ Одесос “ разпредели рекорден дотогава дивидент от 12,8 лв. бруто на акция. Предишният случай, в който компанията е разпределяла съвсем толкоз висок дял, е през 2007 година, когато е разпределен дял от 12,5 лева на акция от облагата за предходната година.

За съпоставяне, през 2022 година компанията разпредели дял от 4 лева на акция.

Сред другите точки за разискване по време на общото заседание са приемането и одобряването на годишния отчет за активността на сдружението през 2023 година, доклад за активността на шефа за връзки с вложителите, доклад на одитния комитет и възобновяване на мандата на членовете му за период от 3 години, приемане на отчета на експерт-счетоводител за резултатите от инспекцията на годишния финансов доклад за 2023 година, приемане на одитирания годишен финансов доклад на сдружението.

По време на общото заседание ще бъде признат и отчетът за възнагражденията на Съвета на шефовете на КРЗ „ Одесос “ и освобождение от отговорност членовете на съвета на шефовете за активността им през 2023 година Ще бъде гласуван и изборът на инспектор за осъществяването на самостоятелен финансов одит на годишния финансов доклад на КРЗ “Одесос ” АД за 2024 година

СЪЗДАВАНЕ

        1955

С въвеждането в употреба на Сухия док към Корабостроителен и Кораборемонтен цех “Георги Димитров ”е сложено началото на КРЗ „ Одесос ” АД. Известен интервал след основаването си се разделят двете действия на Корабостроителен и Кораборемонтен цех “Георги Димитров ” и по този начин КРЗ Одесос поема кораборемонтните услуги.

Изграждането тогава на дока е обвързвано с нуждата от осъществяване на спешни докови поправки на военни кораби при възможни военни дейности в басейна на Черно море по време на Студената война.

Първият докуван транспортен съд е българският транспортен съд Шипка. С него се поставя началото на употребата на Сухия док.

ДНЕС

      1989

След измененията в някогашните социалистическите страни през 1989г., КРЗ „ Одесос ” – Варна е преобразуван, а през 1997г. КРЗ „ Одесос ” става АД. Капиталът е съвсем напълно частен.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР